Web pro milovníky dobrého jídla i pití

Umenivyberu.cz

Web pro milovníky dobrého jídla a kvalitního alkoholu

Jaká je cena wagyu za 1 kg?

Opravdu vysoká, dalo by se odpovědět. Nicméně jako u jiných mas, záleží na konkrétním kusu. V době psaní tohoto článku, tedy počátkem roku 2022, by se dalo říct, že se pohybuje kdekoliv mezi 1500 Kč a 6000 – 7000 Kč za 1 kilogram masa. Proč takové rozpětí? Záleží hodně na tom, o jaký druh wagyu se jedná a také na konkrétním řezu.

Faktor č. 1 – země původu

Wagyu může být japonské, ale díky vývozu plemene do Austrálie, je k dostání také maso z australských chovů. Existují i první české chovy, dokonce byl v roce 2021 založen klub chovatelů českého wagyu skotu. Pokud ale chcete 100% autentické wagyu steaky, vyberte japonské. Nicméně i Australané umí tohle maso dodat v prvotřídní kvalitě, o tom žádná. Na maso z českých chovů si zatím musíme počkat. Země původu tedy bude hrát roli. U našich dodavatelů najdete maso japonské i australské a ceny jsou vyšší u toho japonského. To ale neznamená, že by australská produkce byla o hodně levnější, to tedy rozhodně ne.

Faktor č. 2 – mramorování

Dalším faktorem je mramorování masa, vyjádřené stupnicí BMS. Tahle zkratka v angličtině znamená Beef Marble Score. Ta určuje množství mramorování na řezu, neboli obsah tuku v mase. Maso se podle této stupnice hodnotí od 3 do 12. (Protože by stupně 1 a 2 znamenaly žádné a téměř žádné mramorování, nepoužívají se.) Stupeň číslo 3 pak značí nízké mramorování. Stupeň číslo 12 by naopak značil nejvyšší prorostlost tukem, takový steak by byl na řezu spíše bílý, než červený. Množství tuku v mase zásadně ovlivňuje jeho chuť a také výslednou cenu. V nabídce našich dodavatelů můžete najít steaky, které na stupnici BMS mají hodnocení 4-5, ale také klidně 9 a více.

Japonská stupnice mramorování BMS. Zdroj: https://www.steaksandgame.com/wagyu-beef-grading-and-marble-scores-15658

POZOR: BMS se používá pro hodnocení masa, které pochází z Japonska. Austrálie si jako jeden z největších producentů wagyu vytvořila stupnici vlastní. Je nazvaná zkráceně MS, začíná číslem 3 a končí číslem 9. Nemá tedy tak podrobný rozlišovací rozsah mramorování, jako ta japonská. Při nákupu masa berte v potaz původ masa a jeho relevanci ke konkrétní stupnici. Pokud by australské maso bylo hodnoceno MS9, bude mít lepší mramorování, než pokud by šlo o japonský kus, který dostal hodnocení BMS 9. Stejný kus masa by se totiž na japonské stupnici více blížil dvanáctce. Chápeme se, že? Pokud ne, prostudujte si anglický článek, kde jsou hodnocení více rozepsána.

Australská stupnice MS. Zdroj: https://www.steaksandgame.com/wagyu-beef-grading-and-marble-scores-15658

Faktor č. 3 – konkrétní řez

Posledním faktorem, který přímo ovlivňuje cenu wagyu je konkrétní řez masa, který chcete ochutnat. Nicméně to je společné pro nákup jakéhokoliv hovězího. Zkrátka řezy jako flank nebo flap steak budou stát méně, než pravá svíčková, nebo nízký roštěnec. Když už ale wagyu kupujete, doporučujeme napoprvé zainvestovat do nějakého osvědčeného kousku, třeba vysokého roštěnce.

Díky tomu, že se v naprosté většině případů jedná o maso z dovozu, budou mít finální cenu vliv i další faktory, jako je cena lidské práce a krmiva v zemi, kde byl skot chován a v neposlední řadě také cena dopravy. To už jsou ale částky, které se v čase velmi mění a proto není snadné cenu wagyu za 1 kilogram nějak odhadovat dopředu. Z nabídky našich partnerů je ale jasně vidět, že u těch méně kvalitních řezů začíná na 1500 – 2000 Kč za kilogram masa a stoupá klidně až k 8 000 Kč za kilogram.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *